2013. január 7., hétfő

tervezzünk hálószobát!

volt néhány kellemetlen éjszakám, amiről korábban írtam... ezért ígértem pár kellemes hálószoba inspirációt! :) és egyben szívesen megosztanék néhány gondolatot és jótanácsot a hálószobákról, hátha épp a sajátját tervezi valaki...

- MÉRET: a hálószobában alszunk. ez gondolom nem új :) viszont végiggondolandó a következő: felnőtt életünkben általában tényleg alvásra (is ;)) használjuk, ezért nem feltétlenül erre a helyiségre kell a legtöbb négyzetmétert szánni, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy hiába teszünk be olvasósarkot akár, az emberek nagy része az ülőalkalmatosságokat egy idő után ruhagyűjtőnek fogja használni, míg a nappaliban, vagy az ágyban olvas inkább.

ideális esetben se tévét, se számítógépet ne tartsunk a hálószobánkban a pihenés érdekében. azonban azt gondolom, hogy ez mindenki saját szokásainak függvénye - ami minden "szabályt" felülír. a laptopok és tabletek világában pedig az "otthoni munahely" sem feltétlenül helyhez kötött már... azért mindezek ellenére törekedjünk arra, hogy minél megnyugtatóbb legyen a hálószobánk.


- SZÍN: a fal és a kiegészítők színe kellemes legyen, semmiképp sem túl élénk, mert az esetleg izgatóan hat lefekvés előtt, amikor pont a megnyugvásra lenne szükségünk. (fontos megjegyezni, hogy az élénk és az erős szín az én szememben két különböző dolog, nem kell tehát feltétlenül csak pasztelben gondolkodni. az olívabogyó szín például erős, bátor szín, de egy élénk benetton zöldhöz viszonyítva mindenképp kellemesen lágy az ereje ellenére. tehát bátran a színekkel, csak a kedvencünkből a színskálán inkább a "fáradtabb" (vagy ahogy én mondom: "döglöttebb" :) árnyalatokat válasszuk!

 
- VILÁGÍTÁS: jó magam nem szeretem a mennyezeti világítást, inkább a falikarokat. természetesen minden helyiségben előfordulhat, hogy erős fényre van szükség, ezért nem árt ha ott a lehetőség. általában két kapcsolót találsz egy általam tervezett hálószobában: az egyik a mennyezeti fényt/rejtett világítást kapcsolja és lehetőség szerint változtatható fényerősségű. a másik pedig egy csillárkapcsoló, amivel a két ágy melletti éjjeli lámpát lehet irányítani. (ezeket természetesen az ágy mellől is váltókapcsolóval!)


  
- SÖTÉTÍTÉS: fontos, fontos, fontos. nagyon fontos. túl azon, hogy sokkal egészségesebb sötétben aludni, nézzük a hétköznapi tényeket. a testünket úgy "találták fel", hogy a nyugvó nappal feküdjön és a kelő nappal keljen... most azt mondod magadban: "aha, persze..." - teljesen igazad van, ezt egy átlagos életforma mellett nem igazán lehet tartani, ezért igyekeznünk kell a látszatot fenntartani a saját egészségünk érdekében. persze mindenkinek más igényei vannak, én például a vaksötétet szeretem, mert a fénnyel felébredek és nem tudok visszaaludni (bár amióta megszületett a kislányom, lényegesen igénytelenebb vagyok és már minden pózban, bármikor, bárhol tudok aludni :)) - erre mindenképp szuper megoldás a jó minőségű redőny - ebben az esetben lehet kevésbé vaskos sötétítőfüggönyt választani. vagy léteznek ma már ún. "black out" függönyök, amelyek anyaga bármilyen világosnak tűnik, a rejtve beleszőtt sötét szál megakadályozza a fény áttörését és ha minden jól megy, azt sem fogod tudni reggel, hogy milyen napszak van éppen.
akiknek elegendő a félhomály, azok számára is ott a lehetőség a redőnnyel vagy spalettákkal való játékra és csodálatosabbnál csodálatosabb sötétítőfüggönyök várják :)


- TEXTÍLIA: tekintettel arra, hogy a hálószoba általában nem a legnagyobb helyiség a lakásban, igen csak dominálni fog a textília benne... (vagy a fal mintázata és a hozzá választott lágyabb megoldások). a textilgyártók már komplett családokban gondolkodnak (végre végre végre) ezért még laikusként is nehéz elrontani az összképet, bátran össze lehet válogatni a csíkosat a virágossal, a pöttyössel... egy a lényeg: a színek és a minták harmóniában legyenek. ha a falunkon feltűnő tapéta dominál, a kiválasztott textíl csak finoman visszhangozza annak egyik árnyalatát. ha a textília a domináns, akkor a falunk legyen visszafogottabb. egy a lényeg: a kevesebb mindig több. ezért egy feltűnő falat lehetőség szerint ne keverjünk más jellegű feltűnő textíliával, mert jó eséllyel nem hozzá tesznek majd egymáshoz, hanem inkább elvesznek egymástól.
(a kedvenc példám: amikor egy nő sok szép ékszert vesz fel egyszerre... akkor nem látod mindezek szépségét, egyik sem tűnik ki igazán, mert túl sokan vannak, így inkább elvesznek egymás szépségéből, mint hogy hozzátegyenek. ezzel szemben egy jól megválasztott darab csodákra képes!)


(ez next :))

- OLVASÓLÁMPA: fontos kérdés, hogy valóban fogunk-e olvasni az ágyban. ha igen, akkor lehetőség szerint már a szoba villanyszerelési fázisában gondoljunk erre és terveztessünk a villanyszerelővel fali kiállást az ágy FÖLÉ... (ezért jó előre tudni a berendezést, a fejvég méretét, stb.) az éjjeliszekrényre helyezett lámpernyős lámpák lefelé vetik a fényt, így - ha csak nem különlegesen magasak - nagyon alájuk kell tartanunk a könyvünket, hogy rendesen lássunk, ami nem valami kényelmes. mindenképp jobb tehát, ha felettünk van a fény.- TÁROLÁS: gardróbszekrény, komód, fésüködőasztal... ilyesmiket tudok elképzelni egy hálószobában. viszont ha van rá lehetőségünk és az alaprajzunk engedi, tervezzünk külön gardróbszobát. ez lehet zárt szekrényes (ami a drágább megoldás, de legalább még akkor is rend látszatát kelti, amikor valaki véletlenül téved be :))) vagy nyitott gardrób... itt szerintem mindenki gondoljon ama bizonyos heineken reklámra, ahol sikítoztak a nők a sok cipő láttán - ezzel szerintem mindent elmondtam :)


- hoppá. kihagytam a lényeget: az ÁGY. gondoljunk bele abba, hogy életünknek milyen nagy részét (egyharmadát!!!!!!) töltjük benne... és ennek tükrében válasszunk. ki-ki a maga kényelmi szempontjai szerint. mi vettünk egy ágyat. kényelmetlen volt. nyikorgott. bármelyik percben leszakadhatott volna. eladtuk. a következőt már csináltattuk magunknak. kényelmetlen volt. nyikorgott. eladtuk. a harmadikat egy kisebb vagyonért vettük, ellenben ezt azóta sem bántuk meg! olyan az ágyrács, olyan a matrac - és olyan maga a konstrukció. szerintem erre érdemes a legtöbb pénzt szánni! ne nyikorogjon, ne akarjon szétesni, komoly ágyráccsal és bio matraccal rendelkezzen. mert megérdemeljük. az sem árt, ha lehet benne tárolni és a szobával harmonizáló ágyneművel is megajándékozzuk... (lássuk be, azért elég lohasztó, amikor a csodás ágytakaró és párnák alól előbukkan este gyerekkorunk kék felhős kopott krepp ágyneműje! :)) a szép ágynemű is a berendezés része. (tudod: életed egyharmada...)


és az a kötött takaró...? hmmm... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése