lakberendezés

a lakberendező véleménye a lakberendezésről :)

a lakberendezés számomra egy nagyon tág fogalom. és bár sokakban az él, hogy a lakberendező a bútorok kiválasztásánál lép közbe, szeretném eloszlatni ezt a tévhitet és egy kicsit elmagyarázni, hogy SZERINTEM miért is éri meg lakberendező segítségét kérni, ha át szeretnéd alakítani a lakásod, vagy építkeznél... konkrét példákkal, hogy mit is takarnak a sok helyen leírt "a lakberendező pénzt takarít meg neked" szavak, és hogy bár az ember az újságokban inkább azt veszi észre, hogy mennyire SZÉP egy-egy lakás, emögött a látszatnál sokkal több munka - és szempont - van.

ideális esetben a lakberendező már a kezdetek kezdetén részt vesz a tervezésben. a lakberendezés leglényegesebb eleme szerintem ugyanis a megfelelő alaprajz elkészítése, ami sokkal, de sokkal fontosabb mint a kanapé színe, vagy hogy hová tegyük majd ki a gyerekek képét. ha jó az alaprajzunk, akkor olyan teret kapunk majd, amely ideális esetben teljes mértékben alkalmazkodik ahhoz a családhoz, aki ott él, nem fognak azon töprengeni az előszobában, hogy hová is akasszák télen azt a temérdek mennyiségű kabátot, rengeteg tárolóhelye lesz a család minden tagjának, az elrendezés kialakításánál az ő speciális szokásaiknak megfelelően készül el minden, a színek és az egész ház stílusában az ő vágyaik fognak testet ölteni, nem kell az ajtók mögött kotorászni a helytelenül elhelyezett villanykapcsolók után, nem fordulhat elő az, hogy a konyhában rossz irányba nyílik a hűtő, vagy az ajtó nekiütődik a falnak, mert elmérték... én azt gondolom, hogy ha valaki már időt és energiát szán arra, hogy a lakóhelyét ideális otthonná próbálja változtatni, akkor megéri olyan szakértő segítségét kérni, aki figyelembe fogja venni a családi szokásokat, a funkcionalitást és - igen, ez lehet, hogy meglepő lesz, de  - a takaríthatóságot és könnyen kezelhetőséget is.

ez azt jelenti, hogy nem csak azt fogja mondani, hogy "egy piros kanapé fel fogja dobni a teret" - hanem kisgyerekes családnál például előre gondolkodva olyan anyagot választ, amelyről a későbbi maszatok és műalkotások egyszerűen lemoshatók, de a fáradt lábak is megpihenhetnek rajta... nem csak színben harmonizáló könyvespolcot fog választani, hanem talál helyet a családfő bélyeggyűjteményének is és a sportérmeket igyekszik úgy elhelyezni, hogy büszkén mutogathassák őket, de közben ne porosodjanak... nem csak rámutat egy szép étkezőasztalra, de úgy építi föl az egész tervét, hogy tisztában van vele, hogy adott esetben sok családtagot és barátot is be kell fogadjon a tér és ők mind kényelmesen el kell férjenek... ügyelni fog rá, hogy ne csak szép legyen a zuhanykabinod, de jó esetben úgy fogja elhelyezni, hogy ne ess ki az ajtón fürdés után - és a könyöködet se verd be a mosdóba. sőt, ha nagyon előre gondolkodunk, akkor már a karácsonyfa leendő helyét is illik megtámogatni egy, a közelben éppen "véletlenül" elhelyezkedő aljzattal... :)

a lakberendező nem szeretné rád erőltetni az ő ízlését. szeretné tudni, hogy kik vagytok, mik vagytok és hogyan élitek a mindennapjaitokat, hogy az új otthonotok ne a gondok forrása, hanem egy kényelmes, meleg és minden igényeteket kiszolgáló hellyé váljon. nem fogja erőltetni, hogy csak és kizárólag a legújabb trendek mentén haladjatok, de rá fog világítani a technika legújabb vívmányokra és olyan lehetőségekre, amelyek kihasználása lehet, hogy épp rátok vár.

előre meg fogja tervezni a teljes lakást úgy, hogy amikor még csak a falak állnak, ő már rég a villanyszerelő kezébe nyomott egy komplett világítási tervet, centire megadva, hogy milyen kiállás hol legyen, hogy neked a lehető legkényelmesebb legyen minden és ne kelljen három méteres hosszabbítókat elvezetned az otthoni íróasztalodhoz, mert végül mégis csak abba a sarokba állítottátok, ahol nincs konnektor. lesz. bőven.

igen, igyekezni fog szépet alkotni és elsősorban a jó minőségre fog törekedni, de tévedés azt gondolni, hogy azért, hogy neked ez minél többe kerüljön, hanem mert előre gondolkodik és nem 1-2 évre tervez.

egészen biztosan kihagytam egy csomó dolgot. de ugye, hogy mennyi mindent olvastunk eddig és még a közelében sem vagyunk annak, hogy a kanapé piros legyen-e vagy barna... :))) élhető terek, remek arányok, sok tárolóhely, fenntartható tisztaság... és a végén igen, ott lesz az is, hogy szép legyen és kellemes.

a legfőbb feladat azonban, hogy élettel töltsd meg a lakóhelyed, RÁD VÁR: mert otthont varázsolni egy csodaszép lakásból, csakis a szeretetteljes légkör tud :)

bármilyen kérdésed van, szívesen válaszolok mindenre és ötleteket is adok, írj bátran!
info@hangulathaz.hu

referenciákat pedig ITT találsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése